top of page

Abonneer je op de podcast via

Dennis van den Buijs

Wijn op reis


Wat was het stil hier de laatste weken! Niet getreurd, er komen weer heel wat afleveringen van wijncast aan maar onze familiereis naar Italië stak wijnstokken in de wielen. Bijna letterlijk want overal zagen we wijngaarden. Het begon onderweg in de Elzas waar je tussen de glooiende heuvellandschappen de eerste wijnstokken ziet opdoemen. Later daarover meer, eerst naar Zwitserland!

Ticino

Heeft u al eens Zwitserse wijn gedronken? De kans is eerder klein. Importeurs die Zwitserse wijnen invoeren zijn dun gezaaid, de productie klein en de prijzen hoog. Wat wil je in een land waar een meeneemespresso  bijna 4 euro kost. Toch moeten Italiëgangers na de helse files aan de San Gottardo links en rechts kijken van de snelweg in het kanton Ticino. Op de flanken van de bergen zie je van ver de druivenplanten staan. Welk ras zou dit zijn? Merlot zo leerde wat gegoogle me. De Italiaanssprekende Svizzeri hebben deze Franse druif massaal aangeplant na de grote phylloxeraplaag (druifluis) in de 19e eeuw. Ze is goed voor maar liefst 85 procent van alle wijnranken in het kanton. De Gambero Rosso, de Italiaanse wijngids bij uitstek, beschouwt Ticino trouwens nog steeds als een deel van de Italiaanse wijnwereld met een eigen hoofdstuk. Faut le faire als Zwitsers kanton. Il Duce zou trots zijn op zoveel irredentisme van de hedendaagse wijnproevers -ahum. Wie rondrijdt in de buurt van Mendrisio en Lugano denkt voortaan niet alleen meer aan een veldrit en het WK van '96 (komaan Johan!) maar ook aan Merlot.

Bella Italia

Na het mooie Comomeer, het industriële Milaan en de vrij saaie Povlakte brengen de slingerende Apennijnen met hun tunnels en bruggen (bibberen en beven) je in Toscane. Vanaf Firenze rijd je omgeven door sangovese langs de wijngaarden van de Chianti Classico. Ettelijke kilometers verder begeleidt dezelfde druif je door het hartland van de Vino Nobile di Montepulciano. Ons verblijf lag pal in een buitenbeentje in Toscane: de DOC Cortona. In deze wijnregio speelt niet sangiovese maar syrah de hoofdrol.  Zoals je op de foto ziet, keken we uit op de olijf- en wijngaarden met de heuvels van Cortona in de achtergrond. Een mens zou voor minder dorst krijgen. Maar waarom is deze Franse druif zo'n succes in hartje Toscane? De bodem is er rijker aan klei waardoor internationale druiven beter tot hun recht komen dan op de zanderige ondergrond die zijn buur de Vino Nobile maakt tot wat hij is. Enkele interessante wijnhuizen die syrah produceren in de DOC Cortona zijn Baldetti, Leuta en Stefano Amerighi. Ook La Braccesca, het Vino Nobile-huis van Marchesi Antinori produceert heerlijke betaalbare syrahwijnen. Denk hierbij zeker niet aan de overrijpe zoetfruitige stijl van goedkope Australische shirazwijnen.  De betere syrahwijnen uit Cortona koppelen elegantie aan een peperige kruidigheid en fris donker fruit zonder te overdrijven. De diepe kleur springt meteen in het oog in vergelijking met de lichter ogende koning van de Toscaanse druiven, de sangiovese. Die mag trouwens ook in de DOC Cortona geproduceerd worden, al gebeurt dat om commerciële redenen minder.

Avignonesi

Het wijnhuis van Virginie Saverys, die we kennen uit een eerdere wijncast, ligt op de grens van de wijngebieden Cortona en Montepulciano. Avignonesi heeft zelfs één wijngaard op het Cortonese grondgebied voor zijn internationale druiven. Maar laat één ding duidelijk zijn: de lokale variant van de sangiovese, de prugnolo gentile, zwaait hier de plak. Als je de oprijlaan van het domein opdraait, omgeven door de pijnbomen en glooiende landschappen, waan je je in een zonovergoten Toscaans filmdecor. Tijdens ons bezoek werden we samen met de kinderen rondgeleid door gids Letizia. Niet toevallig een vrouw. Zowat alle werknemers van Virginie zijn vrouwen met kennis van zaken én met een vast contract. Dat laatste blijkt een unicum in de Italiaanse wijnbusiness verzekerde de stralende jongedame aan het onthaal me. Gids Letizia had veel oog voor de noden van onze kleine kinderen en leidde ons langs de unieke ronde wijngaard La Tonda, de synergetische moestuin, door kelders vol rijpende Vino Nobile en als top of the bill zagen we de ruimte waar de Vin Santo rijpt. Een gebouw vol kleine vaatjes van 50 liter die na jaren rijpen nog voor minder dan de helft met uitgepuurde vin santo gevuld zijn. De waarde van alle vaatjes in die ene kamer was anderhalf miljoen euro.  Toch even slikken als je je dochters vrolijk tussen zo'n kapitaal ziet dollen en spelen. Aarzel niet om je na de tour te verwennen met een uitgebreide proeverij of een paar glaasjes in de stijlvolle bar van het wijnhuis. Voor de kinderen was er biologisch appelsap uit de vallei en huisbereide grissini. Jong en oud keerden tevreden huiswaarts.  (lees voort onder de foto's)

Op zoek naar een leuke rosé voor de Toscaanse avonden deed ik nog een fijne ontdekking bij Avignonesi. Eline Aloy, de dochter van Virginie Saverys en eigenares van wijnbar Avini in Antwerpen, heeft zelf een wijnlijn gelanceerd. Ventisei is de naam en dat verwijst naar de leeftijd van 26 jaar waarop Eline besloot zich professioneel op wijn te storten. Met druiven die op het terroir van Avignonesi groeien maakt ze een jonge frisse lijn met een Bianco, Rosso, Rosato, Nobile en Pet-Nat. Vooral de Rosso en de Rosato wisten ons te overtuigen van hun intense smaak én interessant prijskaartje rond de tien euro. Alle info vind je op de site van Ventisei.

Moldavië in de Elzas

Op de terugweg hielden we halt in de Elzas in Mittelwihr bij het domein Jean Greiner. We zochten een tussenstop om te overnachten in de buurt van Colmar en als toevalstreffer bleken de leuke gastenkamers pal in de wijngaarden te liggen. Beeldschoon bij de ondergaande zon zoals je op de foto's hieronder ziet. De uitbater Nicolas maakt er twee witte wijnen van Pinot Gris en Gewürztrainer en een zeer lichte rode jongfruitige Pinot Noir. Licht gekoeld drinkt hij heerlijk weg in de zomerzon wat we dan ook graag deden. Nicolas vertelde me dat hij ook een tweede domein heeft in Moldavië. Daar verbouwt hij volgens de biodynamica internationale druiven zoals Cabernet Franc, Merlot, Malbec en de inheemse Rara Neagra.  Op de Belgische wijnsalons geraakt hij als kleine vis uit de grote Elzasoceaan niet binnen (overaanbod) maar via zijn Moldavische rariteiten kan hij zijn waren toch bij ons slijten. Meestal in Wallonië en ook in enkele handels rondom Gent. Na wat gevloek over de accijnzen die enkele van zijn Belgische vrienden-wijnhandelaars wurgen, wenste hij ons een fijne terugrit. Terug naar het werkleven en dus ook terug in vorm voor meer wijncast! 

Коментарі


Beluister meer afleveringen

bottom of page