Wine Spectator noemt Sassicaia 2015 dé wijn van het afgelopen jaar. Puntengoeroe Parker bekroont jaargang 2016 nu al met een perfecte 100. Wat is Sassicaia? Wie wil er honderden euro's voor betalen? En wat krijg je in je glas? Wijncast hield de Toscaanse cultwijn tegen het licht van The Jane samen met de erfgename van het Sassicaia-imperium.
Er was eens...
"Wijnjaren met een acht zijn bijzonder voor ons," glundert Priscilla Incisa van wijnhuis Tenuta San Guido terwijl ze een succulente Sassicaia uit 1998 kraakt. Achter ons genieten een aantal trouwe Licata-klanten van een modern smaakwalhalla begeleid door de wijnen van Tenuta San Guido. Het wereldwijde succes van Sassicaia, de Toscaanse cultwijn met Franse druiven start in 1948. Met de Tyrreense zeebries in de haren neemt Pricilla's grootvader markies Mario Incisa della Rocchetta een eerste slok van zijn bescheiden wijnexperiment. In het onooglijke Bolgheri op amper 5 kilometer van de zilte baren heeft Mario Franse wijnstokken geplant. De markies herkent in zijn Toscaanse lap grond namelijk dezelfde bodem als in Graves,Bordeaux. Een rotsachtige kiezelrijke grond. 'Sassicaia' in het lokale dialect. Na 20 jaar stil genieten in de eigen kelder laat Mario zich overtuigen om zijn hobbywijn op de markt te brengen. De Sassicaia 1968 van 85% Cabernet Sauvignon en 15% Cabernet Franc slaat in als een bom. Op internationale blindproeverijen laat hij moeiteloos alle topwijnen uit Bordeaux achter zich. Een ster is geboren. (Lees verder onder de foto)
Parker: 100 punten
"Na 50 jaar zijn wij nog altijd een familiebedrijf en dat zal zo blijven," stelt Priscilla. Als ambassadeur voor Sassicaia reist ze de wereld rond. "Mijn vader zit tegenwoordig liever bij zijn andere grote liefde: zijn paarden", lacht ze. Je kan je afvragen of een begrip als Sassicaia nog promotie nodig heeft. Wine Spectator riep de Sassicaia 2015 uit tot beste wijn van 2018. Niet veel later was alles uitverkocht. Robert Parker beloont jaargang 2016 nu al met het uitzonderlijke maximum van 100 punten. 'Eén van de beste Italiaanse wijnen aller tijden' luidt zijn verdict. Wie overleeft de stormloop op de 207.000 flessen Sassicaia 2016? "China trekt elk jaar harder aan onze mouw maar we blijven onze Europese klanten trouw," verzekert Priscilla. In de Benelux is het Diepenbeekse Licata Vini al 30 jaar dé importeur van de wijnen van Tenuta San Guido. "Vader Calogero Licata heeft een fantastische collectie Sassicaia in zijn kelder," knipoogt Priscilla. "Nog tot eind februari kunnen onze klanten de Sassicaia 2016 reserveren," zegt Jurgen van Licata Vini. Je koopt minimaal een kistje van zes en dat kost je in primeur een kleine 900 euro. Ter vergelijking: de meest iconische jaargang totnogtoe, de 1985 kreeg van Parker ook 100 punten. Volgens wine-searcher betaal je daar intussen makkelijk 2.000 euro voor per fles, zonder btw. De vraag is natuurlijk of je betaalt voor de cult of voor de inhoud.
Sexycaia
Ieders wijnbudget is anders maar één ding is zeker: Sassicaia is een pure klassewijn. Verwacht geen krachtpatser die je vermurwt met Cabernet-tannines. "Wij gaan prat op onze elegante Italiaanse expressie van Cabernet Sauvignon die je met geen andere wijn in de wereld kan vergelijken," glundert Priscilla Incisa. Dat klinkt als platte promopraat maar vanaf de eerste slok proef je een verleidelijke Italiaanse wijn en niet de Franse druiven. In alle geproefde jaargangen (2015, 2008, 2006, 1998 valt de aromatische Toscaanse finesse op. Van de sexy scherpe maar al zeer genietbare "jonge" 2015 tot de heerlijk versmolten 1998. De elegantie zit'm van jong naar oud in het terugkerende evenwicht tussen rood fruit (van fris naar intens), Toscaanse mediterraanse kruidigheid (van rozemarijn naar licht mentholachtig) en een allesbehalve overheersende houtlagering. Van jong onstuimig tot oud complex. "Onze wijnmakers hebben de samenstelling van Sassicaia nooit veranderd," zegt Priscilla. "Dat is hun taak ook niet." Traditie boven innovatie, het instituut boven de individuele expressie. Gezien zijn prestige en prijskaartje zal Sassicaia waarschijnlijk altijd een wijn voor de happy few blijven. Maar er is betaalbare hoop.
Ten eerste is 't Guidalberto!
De verrassing van de proeverij in The Jane was voor mij Guidalberto. De tweede wijn van Tenuta San Guido die een goede 30 euro kost. Jawel, een fractie van een fles Sassicaia. Guidalberto wordt gemaakt van 60% Cabernet Sauvignon en 40% Merlot. De heerlijk opengebloeide 2006 met zijn aardse en dierlijke aroma's en zwoele fruitmond stond meer dan zijn mannetje naast zijn grote broer. Sassicaia is misschien cult, Guidalberto value. Een ronduit fantastische entrée in de wereld van de Super Tuscans. En dan is er nog Le Difese. De Toscaanse twist van Tenuta San Guido voor een kleine 20 euro. De Cabernet Sauvignon krijgt er voor 30 procent het gezelschap van de inheemse Sangiovese die terroir en plezier verenigt.
Alle wijnen van Tenuta San Guido worden in de Benelux exclusief verdeeld door Licata. Kijk maar eens naar het bijzondere etiket op sommige flessen Sassicaia mét het Licatalogo. Het uitzonderlijke levensverhaal van Calogero Licata, de man die de Belgen Italiaanse wijn leerde drinken, hoor je dit voorjaar bij wijncast. Een klein voorproefje kan je hieronder beluisteren.
Комментарии