Nog een jaaroverzicht? Ja dat van wijncast.com! Met handige wijnweetjes om iedereen rond de feesttafel te vermaken. Vergeet je tante die blijft zeuren over je onbestaande lief/job/huis en ontwijk tactvol het gewauwel van nonkel Jos.
"Wist je dat Di Rupo en Verhofstadt wijn kochten bij de buurman van Rudi Vranckx?" Je eerste punten op het ingezakte feest zijn binnen. Zelfs je ingedommelde bomma spitst haar oren omdat ze "die met zijn sjalleke van den tv" sympathiek vindt. Rudi maakt wijn voor eigen gebruik in zijn buitenverblijf in Umbrië. Hij vertelt ronduit over zijn (mislukte) wijnexperimenten. Je komt ook te weten hoe hij de everzwijnen uit zijn wijngaarden houdt. Een fijn aanknopingspunt terwijl je het zoveelste wildstoofpotje naar binnen speelt.
Te veel politiek kan helaas ook leiden tot familieruzies en vlekken op je kostuum. Merk je na de eerste anekdote dat de krokettenvretende bende vooral afgeeft op Di Rupo en niet op 'da joenk'? Dan kan je op eigen risico een quote van Karel De Gucht smijten. "Over 10 jaar drinken we alleen nog maar biologische wijn," aldus de Open VLD'er. Zelf gebruikt hij geen pesticiden in Toscane waar hij Chianti Classico maakt. Je kan er donder op zeggen dat iemand rond de tafel zich geroepen voelt om die "Europese glyfosaathaters" aan te vallen. De Gucht gaf trouwens grif toe dat de ontslagnemende regering (met zijn partij erin) te ver was gegaan met de accijnzen op bubbels. Wist je dat een kleine 2 euro per fles bubbels direct naar vadertje staat vloeit? We drinken de staatskas rijk tijdens de feesten en dan hebben we de btw nog niet verrekend.
Wil je sommige disgenoten nog eens op hun spreekwoordelijk paard krijgen. Schenk dan een goed glas biodynamische wijn uit van Avignonesi en steek de loftrompet af over de filosofie van Rudolf Steiner. Neem een slok, leun achterover en geniet. De kans is namelijk groot dat een of andere nonkel het minder begrepen heeft op de stand van de sterren en inwendig begint te koken bij zoveel "quatsch". Wapen je met wat je proeft in je glas, én met het biodynamische Toscaanse verhaal van Virginie Saverys. Zij vertelt haarfijn hoe Steiner de biodynamische wijnbouw vormgaf. Discussieplezier tot in de vroege uurtjes! Zeker wanneer blijkt dat tante Lut -okselhaar en patsjoelie- de lokale steinerschool mee heeft opgericht in de jaren '70.
"Ja 't is nog warm voor de tijd van het jaar," zegt Tante Cathy omdat haar intellectuele gespreksbagage nog lichter is dan wat Ryanair in de cabine toelaat. Het weer is zoals kroketten: altijd van de partij rond de feesttafel. Ook daarover kan je scoren met wijnkennis. Wist je dat in de koelere wijnregio's de klimaatopwarming zich danig laat gelden? Vroegere pluk van rijpere druiven is een positieve evolutie, maar er zijn ook de almaar grilligere lentes met noodweer. De late vorst bleek catastrofaal voor de Cabernet Franc en Chenin Blanc van Kathleen Van den Berghe van Château de Minière in de Loire. Ze gebruikt nu zelfs een mobiele windmolen om de koude te verdrijven en warmte over haar wijnranken te verspreiden.
"Och Robert, zelfs Château Margaux bottelt flessen met een schroefdop!" Op die manier is je hautaine schoonbroer kordaat de mond gesnoerd. Snobisme en onkunde komen voor in de beste families. Iets te vaak zelfs daar. Familieleden die zweren bij dure Bordeaux en denken dat de wijn die jij serveert inferieur is omdat je hem zonder kurkentrekker kan opendraaien, die verdienen helaas een lap rond hun oren. Ook topwijnmakers hebben in hun kelders jaargangen met schroefdop liggen, zo verklapte Frank Van der Auwera aan wijncast. Al doen ze dat in het geniep omdat de markt er nog niet klaar voor is.
Natuurlijk kan onze Robert gewoon een sympathieke kerel zijn met veel geld en een voorliefde voor wijnen met naam en faam. In dat geval moet je je wapenen tegen namedropping tijdens de maaltijd. Luister naar de aflevering met Chris Thiran van Belgium Wine Watchers. Achteloos tovert hij een Château La Tour Clos Vougeot uit 1915 of een goudgele Yquem uit 1947 uit zijn voorraad. Altijd leuk om een fles -en dat hoeft geen hele dure te zijn- uit iemands geboortejaar cadeau te geven. Ik deed nog een ontdekking van formaat want in het magazijn bij BWW ligt een stukje Hongkong. Een wijnhandelaar uit het Verre Oosten heeft er in een hoek zijn eigen kleine wijnshop, constant bewaakt met camera's. Eens per week vertrekt er een pallet exclusieve oude wijnen uit Wommelgem naar Hongkong. Veel goedkoper als je weet dat 1m² in de Chinese handelsstad al snel 25.000 euro kost.
Serveert je schoonmoeder na het dessert nog een Ferrero Rocher bij de koffie? "Die komen uit Alba in Piemonte Noord-Italië. Net zoals de Barolowijen," is in dat geval de steekkaart in je binnenzak. Op de glooiende heuvels aan de voet van de Alpen groeien hazelnoten en druiven. De ene helft van Alba werkt dan ook voor het hoofdkwartier van chocoladegigant Ferrero, de rest maakt wijn. Zo vatte Jan De Bruyne van Le Cecche het treffend samen. Zijn dure Barolowijnen zouden er trouwens nooit zijn zonder de Albanese seizoensarbeiders die de kwetsbare Nebbiolo-druiven plukken. Daar praat je menig xenofoob wijnliefhebber moeiteloos mee onder tafel.
De jongsten zijn dan al lang van tafel en zitten voor de buis voor een najaarsklassieker. Home Alone en The Sound of Music zijn intussen even gedateerd als je eigen jeugd, maar de Harry Potter-films kunnen nog net. Wist je dat Isabeau Sas van Our Daily Bottle Wine Club de Nederlandstalige stem inspreekt van Hermelien Griffel? Jawel vaders, dat is de rol van de ravissante Emma Watson. In de gedubde versie hoor je dus een echte Wine Lady uit Antwerpen/Californië/Stellenbosch/Bordeaux (schrappen hoeft niet).
Dan heb je nog het traditionele Nieuwjaarsbezoek aan bomma en bompa. In het beste geval kijk je samen naar 'De Grote Prijs Sven Nys'. Anders moet je het stellen met het Wiener Philharmoniker. Dolle pret met de Radetskymars die iets te luid uit de hardhorige televisie schalt. Je kan de pauken zelf overstemmen door te roepen dat ze in Wenen ook wijn verbouwen. Het moet zowat de enige hoofdstad ter wereld zijn met een oorsprongsbenaming. Bovendien groeien de druivensoorten er kris kras door elkaar in de wijngaard: de Gemischter Satz. Een verhaal van Guy Janssens van het Oostenrijks Wijnhuis dat je kan opdissen tijdens een walsje met nicht of neef.
Er was afgelopen jaar nog zoveel meer te ontdekken bij wijncast. Denk maar aan de explosieve Etna-wijnen met Philip Roose, de dwarsliggende rallyrijder aan de Rhône Dirk Vermeersch, de elegante Andeswijnen uit Chili waar Johan Monard wild van wordt of tot slot Sybille Troubleyn die Vlaamse vrouwen prikkelde om ambitieuzer in de wijnwereld te staan.
2018 was een mooi eerste oogstjaar voor wijncast. Met plezier knallen we binnenkort 2019 in voor nog meer podcastplezier over wijn! Schol!
Comments